Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Toussaint
Noordeindseweg 112
2651 CX BERKEL EN RODENRIJS

Openingstijden

Ma: GESLOTEN
Di: 09:30 - 18:00 uur
Wo: 09.30 - 18.00 uur
Do: 09:30 - 18:00 uur
Vr: 09:00 - 20:00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: GESLOTEN

Toussaint úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Culinaire smaakmakers voor de decembermaand

Culinaire smaakmakers voor de decembermaand

De feestdagen staan weer voor de deur. Het huis is versierd met kerstballen en de winkelstraten zien er weer feestelijk verlicht uit. Een heerlijke tijd om door te brengen met familie en vrienden, terugkijkend op het afgelopen jaar en een frisse blik te werpen op het komende jaar. Uiteraard doet u dit onder het genot van een drankje en diverse culinaire lekkernijen. De huidige trend is niet te ingewikkeld, maar wel een tikkeltje anders: innovatief, maar herkenbaar. En daar kan úw topSlijter wel iets mee…

Probeert u onderstaande recepten eens uit en verras uzelf en uw gasten op een paar heerlijke smaakmakers.

Glühwein met Drambuie

Ingrediënten: (6 – 8 glazen)
• 1 lt rode wijn (Château Roc de Boissac La Millerie 2014)
• 1 sinaasappel
• 1 citroen
• 1 appel
• 2 el rietsuiker of honing
• 6 kruidnagels
• 3 st steranijs
• 2 kaneelstokjes
• Drambuie
• Cálem Port

Zo maakt u het:
Was de sinaasappel, citroen en de appel en snij deze in partjes. Steek de kruidnagels in de schil van de sinaasappel. Giet de rode wijn in een pan en voeg hier de suiker of de honing aan toe en verwarm het op een laag vuur. Voeg de sinaasappel, citroen, appel en de kruiden toe en roer het even door elkaar. Als laatste voegt u 2 delen Port en 1 deel Drambuie toe (een deel bepaalt uzelf naar gelang smaak en voorkeur). Laat dit 15 tot 20 minuten intrekken op laag vuur. De Glühwein mag niet warmer worden dan 70 graden, anders verdampt de alcohol. Zeef de Glühwein, schenk het in glazen en garneer het eventueel met een schijfje sinaasappel met kruidnagels en een kaneelstokje. U gaat het vast lekker warm krijgen van deze Glühwein.





Kersttulband met whisky

Ingrediënten:
• 2 sinaasappels
• 250 gr boter
• 750 gr suiker
• 5 eieren
• 250 gr zelfrijzend bakmeel
• 100 gr cranberry‘s
• 50 ml Glen Talloch Whisky
• 100 gr witte chocolade
• 1 tulbandvorm

Zo maakt u het:
Warm de oven voor op 175 graden. Mix de boter met 250 gr suiker, voeg hier de eieren aan toe en mix er het bakmeel en 1 mespunt zout door. Meng hier de cranberry‘s doorheen. Schep het mengsel in een tulbandvorm en bak dit in de oven in 1 uur gaar. Pers ondertussen 2 sinaasappels uit. Verwarm de rest van de suiker in een pan met een dikke bodem op een laag vuur. Roer er, zodra de suiker gaat smelten, het sinaasappelsap en de whisky doorheen. Neem de tulband uit de oven en haal hem voorzichtig uit de vorm. Schenk de warme sinaasappelstroop over de cake en laat dit op een rooster afkoelen. Smelt als laatste de chocolade “au bain-marie” en schenk de gesmolten chocolade over de tulband. De sinaasappel-whisky stroop maakt deze tulband net een tikkeltje anders!

Rumbollen met chocolade

Ingrediënten: (+/- 20 bollen)
• 1 pak oliebollenmix
• cacaopoeder
• 500 ml lauw water
• El Dorado Rum
• 100 gr grof gehakte hazelnoten
• 100 gr rozijnen
• poedersuiker
• olie
• keukenpapier


Zo maakt u ze:

Wel de rozijnen een nacht van te voren in een flinke scheut El Dorado Rum en laat ze voor gebruik eerst goed uitlekken. Roer de oliebollenmix met 1 eetlepel cacaopoeder en het water tot een glad beslag. Voeg hier de hazelnoten en de uitgelekte rozijnen aan toe. Dek de kom met het beslag af met een vochtige doek of plastic folie en laat het minstens drie kwartier rijzen op een warme plaats. Verhit olie in een pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Keer de bollen om zodra 1 kant bruin is. Als beide zijden bruin zijn, haalt u de bollen uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Meng als laatste een klein beetje cacao met poedersuiker en bestrooi de bollen ermee.

Roomoliebollen met Baileys

Ingrediënten: (+/- 20 bollen)
• 1 pak oliebollenmix
• 350 ml lauw water
• 150 ml Baileys
• olie
• keukenpapier
• 150 gr fijne kristalsuiker
• 1 el kaneel

Voor de room:
• 350 ml melk
• 50 gr custardpoeder
• 75 gr suiker
• zakje vanillesuiker
• 1 ei
• 150 ml Baileys

Zo maakt u de bollen:
Maak de oliebollenmix zoals aangegeven op de verpakking en voeg bij het lauwe water de 100 ml Baileys. Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek of plastic folie minstens drie kwartier rijzen op een warme plaats. Bak de oliebollen, net als in het vorige recept, in olie van 180 ºC. Wanneer de bollen aan beide zijden bruin zijn, haalt u ze uit de pan en laat ze daarna goed uitlekken op keukenpapier. Meng intussen de kaneel door de suiker en strooi de kaneelsuiker in een diep bord. Wentel de oliebollen, als deze nog warm zijn, door de kaneelsuiker en laat ze vervolgens goed afkoelen.

Zo maakt u de room:
Klop het ei met de helft van de suiker los in een kom en voeg hier een bekertje melk (niet alles, alleen aanlengen!) en de custardpoeder aan toe. Roer dit goed door. Breng in een steelpan de rest van de melk met de andere helft van de suiker aan de kook. Voeg de kokende melk toe aan de kom met het custardmengsel en giet hierbij de Baileys. Roer dit mengsel goed door met een garde, giet het terug in de pan en zet deze op het vuur. Laat het mengsel zachtjes doorkoken en blijf goed roeren. Laat het doorkoken tot het dik genoeg is en giet daarna in een kom en dek deze af met folie (voorkomt een velletje op de room). Laat afkoelen in de koelkast. Snijd intussen de oliebollen doormidden en schep met een lepel wat room op de ene helft van de oliebollen. Leg de andere helft van de oliebollen daarbovenop. Hmmm, smullen.

VEUVE AMIOT Brut en Demi-Sec

In de december-feestmaand zijn er veel gelegenheden waarop geproost wordt. Tijdens de kerstborrel op het werk bijvoorbeeld, het kerstdiner en/of tijdens de jaarwisseling. De VEUVE AMIOT Brut en Demi-Sec zijn hiervoor uitstekend geschikt! Deze wijnen zijn afkomstig uit de Franse Saumur, in de Loirevallei, waar al sinds de 17e eeuw wijnen worden gemaakt. De mousserende wijnen van VEUVE AMIOT worden geproduceerd volgens de wereldberoemde "Méthode Traditionelle". Omdat de druiven niet afkomstig zijn uit de Champagnestreek, spreekt men van Saumurwijnen. Hier, op de lage kalkhoudende berghellingen in de Loire, groeien de druiven voor VEUVE AMIOT onder perfecte omstandigheden. Er mogen uitsluitend topkwaliteit druiven van de rassen Chenin, Cabernet en Chardonnay worden gebruikt.

Zowel de VEUVE AMIOT Brut als de Demi-Sec zijn de terechte winnaars van een gouden médaille op de International Wine Challenge!

úw topSlijter wenst u fijne feestdagen
en een gelukkig 2019!